Recension KVALET Akt 1

Recension ur Kulturbloggen, 22 februari 2014. Länk hittar du här!

BATALJONEN GÖR STOR SHOW NÄR MILJÖPARTIET MÖTER KRISTDEMOKRATERNA

Bataljonen Kvalet 2 röd

Kvalet 2014 – It´s my party and I´ll cry if I want to Akt 1
Bataljonen
Göteborgs Dramatiska Teater
Premiär 22 februari 2014

Göteborgsvinden blåser kallt över Stigbergsliden när jag hoppar av spårvagnen, väl inne på Göteborgs dramatiska teater är det desto varmare. Stearinljusen brinner och för kvällens underhållning står Bataljonen, ett scenkonstnärskollektiv som bildades 2008 i Göteborg. Kvalet 2014 – It´s my party and I´ll cry if I want to är föreställning nummer elva i ordningen.

Att det 2014 är valår i Sverige har nog ingen missat, i alla fall inte Bataljonen som värmer upp med show, jippo och tårta. I Kvalet 2014 delas de åtta partierna upp i fyra akter som presenteras två i taget. Först ut är Kristdemokraterna och Miljöpartiet. I första halvan av föreställningen presenteras Miljöpartiet i Fifty Shades of Green – en erotisk historia om hållbar utveckling. Här avslöjas partiets innersta erotiska drömmar och publiken kommer milt sagt de två språkrören Frido Libido (Gustav Fridolin) och The loglady (Åsa Romson) in på livet. Efter paus och tårta får vi följa partiordförande Göran Hägglund när han försöker ragga röster på H&M och Andra Långgatans strippklubb. Hägglunds korståg ser ut att sluta illa men som tur är kommer goda råd från oväntat håll.

Scenografin är enkel. Bataljonens scenkonstnärer sätter berättelsen i fokus och skapar rum och rymd med ljus och musik vilket påvisar att det enklaste av teaterns medel många gånger är de bästa.

Kvalet 2014 bemöter politiken med show, sång, musik, värme och en stor portion humor. Det är inget tvivel om att skådespelarna har lika roligt som publiken och de lämnar mig fullständigt övertygad om att man kan göra show av det mesta, till och med politik. Två partier är avklarade men chansen kommer åter i april då det är dags för Vänsterpartiet och Folkpartiet, i juni Sverigedemokraterna och Centerpartiet och sist möts Socialdemokraterna och Moderaterna i augusti. De fyra akterna avslutas med Kvalvakan i valmånaden september. Kanske är du inte intresserad av politik? Bataljonen har överseende, eller som det står i programbladet ”man får också lov att vara här enbart för tårtan”.

Text: Mathilda Adolfsson

Medverkande:
Amanda Nordmark
Björn Sundin
Hanna Morau
Patrik Svedberg
Malin Alfredsson
Alexander Hopman Lilja

Annonser
Annonser
%d bloggare gillar detta: