Manhattanprojektet – 2016/2017

BATALJONEN och PENNY PICK A DOLL ger urpremiären Manhattanprojektet

Manhattanprojektet var kodnamnet på det forsknings- och utvecklingsprogram som under ledning av USA och med deltagande av Storbritannien och Kanada hade till syfte att framställa den första atombomben. Reset, restart, reboot. Härifrån skapar vi nåt nytt.
Är du laddad?

Bataljonen och Penny Pick a Doll tar med dig på en odyssé genom tid och rum. Via reality-tevelivet i The Playboy Mansion och en plan som inte involverar Hugh Hefners ejakulation, via viktiga framsteg av viktiga män i en annan tid och ett hårstrå som tränger genom silikonet på en kropp utan organ ger vi dig en mash-up av dröm och reality, dystopi och utopi, kamouflage och blottad hud. Genom hopp och byggplast, stål och tvivel, visioner och 15,3 meter slang tar vi dig upp på en byggställning med top notch sky view över en fiktion som känns obehagligt verklig.

Manhattanprojektet är en föreställning om det såriga och svåra i att ändra sin verklighet och den eventuella nödvändigheten av att göra det ändå. Det är ett nödbloss och ett call to arms. En inbjudan till (a) dig som är sugen på att lägga grunden till något bortom patriarkatets träiga tag-lines och (b) dig som inte vet om du pallar kämpa för en verklighet som du inte vet något om.

Föreställningen är ett försök att skapa scenkonst utan att okritiskt reproducera de föreställningar vi har om oss själva och om hur saker ska gå till. Det är resultatet av ett interdisciplinärt samarbete mellan scenkonstutövare, musiker och inredningsarkitekter och urpremiären av Amanda Nordmarks pjäs som vann Riktsteaterns NyText 2014.

 

manhattan test4_falkman

 

MANHATTANPROJEKTET
Text: Amanda Nordmark
Regi, koncept och koreografi: Anna Nordkvist, Amanda Nordmark och Erika Lindahl
Medverkande: Ida Jarlgren, Jonathan Lidé, Hanna Källdin, Anna Nordkvist, Amanda Nordmark, Erika Lindahl, Andreas Scheffel och Lydia Sjöberg
Scenografi: Oskar Nilsson och Helena Pernow
Musik: Bo Jansson och Anton Leijonberg
Ljusdesign: Patrik Svedberg
Trailer: Åsa Båve
Foto: Maria Björklund Jönsson och Nicklas Dahlström

Ur Nytext-juryns motivering:
”Med brutal hänsynslöshet och humor ger Amanda Nordmark oss tillflykt till en annan världsordning. Det är omöjligt att värja sig för hennes text vars skildring av kvinnlig lojalitet har drivkraft likt en atombomb. Vi får helt enkelt inte nog och det är med stor glädje vi tilldelar henne NY TEXT:s utvecklingsstipendium för 2014″

Genomförs med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Näringslivsgruppen och Sensus.